Back To Top

10

недели

8

модули

16

часа теорија

64

часа практична работа

Академија за човечки ресурси

Почеток: 18 мај 2021 година
два пати неделно (вторник и четврток), 18:00-21:00 часот
Институт КОНЦЕПТ, Скопје

 

Современото работење на успешните компании не може да се замисли без менацмент на човечки ресурси. Дури и помалите колективи имаат менаџер на човечки ресурси кој комуницира со вработените или со кандидатите за работа во компанијата. Во случај на поголеми бизнис системи, цел тим е ангажиран за ефикасно функционирање на вработените и нивните права и обврски.

Секторите за човечки ресурси, имаат цел да ја оптимизираат продуктивноста на вработените за максимално искористување на нивните капацитети. ХР менаџерите исто така се грижат за воспоставување на системот за работа со цел да се почитуваат основните принципи на компанијата, како што се работното време, дисциплина, почитување на човековите права, безбедноста на работа и многу повеќе.

Менаџирањето на човечките ресурси се однесува на практиките и политиките кои се потребни за извршување на менаџерски задачи поврзани со личните прашања, а особено вработувањето, обучувањето, оценувањето и наградувањето на вработените во компанијата и овозможување на безбедно, етички и праведни услови за нив.

Во таа насока, Институт КОНЦЕПТ по трет пат ја организира АКАДЕМИЈАТА ЗА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ, која  преку 8 модули ја затвора целината на комплетно изграден менаџер за човечки ресурси.

Прогамата на Академијата предвидува  80% практична работа и вежби на реални примери и проекти.

После секоја тематска целина студентите ќе поминат тестирање што ќе биде гарант за нивото на владеење на материјата, додека на крај со проектна задача ќе ја одбранат официјалната диплома.

Програмата на Академијата е верифицирана од Министерството за образование и наука, а дипломата е официјално призната во земјава.

 

По завршувањето на Академијата студентите ќе бидат оспособени за:
 • Изработка на стратегиски план за управување со човечки ресурси.
 • Подготовка на систематизација и организациона шема со опис на работни места.
 • Изготвување на оглас и избор на соодветни медиуми.
 • Спроведување на интервју и подготовка на прашалници.
 • Спроведување на психолошки тестови.
 • Досие – водење евиденција за секој вработен за перформанси, помината обука, плата, надоместоци, работни часови, искористени денови од одмор и сл.
 • Студија на случај – мерење на учинок
 • Изработување на договор за вработување (елементи на договори)
 • Изработување на оглас за потребите на АВРМ.
 • Прибирање на документи за пријава и одјава на вработени.
 • Изготвување на прашалник за мерење на степен на задоволство кај вработените, план за финансиска мотивација и план за нефинансиска мотивација
 • Изработка на план за обука и тренинг на вработени.
 • Пресметка на нето и бруто плата.
 • Огласување преку социјални мрежи

Aкадемијата е наменета за:

 • Mенаџери за човечки ресурси и вработени во хр секторот
 • Претприемачи/сопственици на мали и средни претпријатијa
 • Лидери на тимови
 • Почетници во областа на човечки ресурси
 • Лица кои планираат професионално да се занимаваат со управување на хр
 • Студенти
 • Сите оние кои сакаат да го усовршат своето знаење

Придобивки и цели на Академијата

Комплетна подготовка за работа на позиција менаџер за човечки ресурси

Официјална диплома признаена од Министерство за образование и наука.

Ефективни предавања и практична работа

Работа со секој учесник поединечно - група ограничена до 20 учесници.

Предавачи и Модули

Стратегиски менаџмент на човечки ресурси

Дарко Петровски

Основач на иновативниот Талент бизнис инкубатор Степ-ап

Претприемач, консултант, експерт и обучувач за менаџмент системи и менаџмент со човечки ресурси, организациски и деловен развој. Mагистрирал организациски науки на Економскиот факултет во Љубљана. Основач е на иновативниот Талент бизнис инкубатор Степ-ап и поранешен долгогодишен раководител на одделот за човечки ресурси и организација во ЕВН Македонија. Општествено е ангажиран во повеќе организации: основач и актуелен претседател на Македонската асоцијација за човечки ресурси, член на комитетот за човечките ресурси при Институтот за стандардизација, претседавач на Локалниот економско социјален совет на град Скопје и овластен помирувач за работни спорови од МТСП. Автор е на книгата „Стратегиски пристап кон менаџментот со таленти“ на Lambert Academic Publishing.

Следење на работна успешност на вработени (Performance Management)

Концепт

Експерт

во соодветната област

Предавачите на Академијата се експерти во соодветната област кои произлегуваат од бизнис секторот, но ќе земат учество и голем број на гости кои ќе ги пренесат своите практични искуства.

Општи и правни аспекти на управувањето со човечки ресурси

д-р Лазар Јовевски

професор на Правниот факултет Јустинијан Први при УКИМ во Скопје

д-р Јовевски е професор во областа на трудовото право, социјалното право и социјалната политика, меѓународно трудово право, европско социјално право, право на безбедност и заштита при работа, синдикално право, индустриски односи и антидискриминациско право. Во рамките на научната работа Јовевски досега има напишано повеќе од 70 научни и стручни трудови, учество со сопствени излагања на бројни национални и меѓународни конференции, работилници и советувања. Покрај тоа Јовевски е автор на 12 книги.

Мотивирање и наградување на вработените

Концепт

Експерт

во соодветната област

Предавачите на Академијата се експерти во соодветната област кои произлегуваат од бизнис секторот, но ќе земат учество и голем број на гости кои ќе ги пренесат своите практични искуства.

Едукација и развој на кадри и управување со таленти (Talent Management)

Дарко Петровски

Основач на иновативниот Талент бизнис инкубатор Степ-ап

Претприемач, консултант, експерт и обучувач за менаџмент системи и менаџмент со човечки ресурси, организациски и деловен развој. Mагистрирал организациски науки на Економскиот факултет во Љубљана. Основач е на иновативниот Талент бизнис инкубатор Степ-ап и поранешен долгогодишен раководител на одделот за човечки ресурси и организација во ЕВН Македонија. Општествено е ангажиран во повеќе организации: основач и актуелен претседател на Македонската асоцијација за човечки ресурси, член на комитетот за човечките ресурси при Институтот за стандардизација, претседавач на Локалниот економско социјален совет на град Скопје и овластен помирувач за работни спорови од МТСП. Автор е на книгата „Стратегиски пристап кон менаџментот со тале

Пресметка на плата и надоместоци од плата

Александра Андреева

Овластен сметководител, со 11 годишно искуство во дејноста, а 6 години сопственик и управител на Друштво за економско – правни услуги АНДРЕЕВА КОНСАЛТИНГ од Велес.

Дипломиран економист на департман Сметководство и ревизија на Економски факултет при УКИМ во Скопје, која во текот на своето професионално искуство обезбедува сметководствени и консултантски услуги за бројни компании од различни сектори. Континуирано се залага за унапредување на сметководствената професија како активен член на Управен одбор на Комора на сметководители при Сојуз на стопански комори на Македонија.

Управување со човечки ресурси и новите технологии

Владимир Ристевски

Владимир Ристевски

Партнер и маркетинг директор во Пиксел

Владимир Ристевски е долгогодишен експерт со специјалност во дигитален маркетинг со акцент на креирање на стратегии и адвертајзинг кампањи за социјални медиуми, Newsletter кампањи, напредно таргетирање на Гугл, Фејсбук, Инстаграм, ЛинкдИн и слични платформи за рекламирање. Во портфолиото на Пиксел има плејада на успешни дигитални кампањи поврзани со долгогодишни соработки со компании како Бимилк, Синеплекс, Охридска банка Сосиете Женерал, СОС Детско Село, Жито маркети, Тренд и над 50 други компании во Македонија и во странство.

Регрутација и селекција на кандидати

Катарина Тасевски

специјалист за регрутација и селекција на кадри ВО DEKRA ARBEIT MACEDONIA.

Веќе 6 години дел од најголемата агенција за услуги во доменот на човечки ресурси, DEKRA ARBEIT MACEDONIA, како специјалист во повеќе области, меѓу кои регрутација и селекција на кадри.

Регрутација и селекција на кандидати

Ана Дукиќ

Специјалист за човечки ресурси во DEKRA ARBEIT MACEDONIA

Дипломиран Психолог на Универзитет Св. Кирил и Методиј- Скопје. Вработена во приватна агенција за посредување при вработување и консалтинг од областа на човечки ресурси DEKRA ARBEIT MACEDONIA. Веќе 5 години активно работи како Специјалист за човечки ресурси со главен фокус во регрутација и селекција на кадри за сите идустрии застапени во Македонија, со искуство и во менторирање и обучување на нови вработени, истражувања на пазарот на труд, учествува и во обуки и развој на меки вештини на кадри во различни компании

Детали за котизација

 • Котизацијата изнесува 50.000 денари + ДДВ со можност за плаќање на рати
 • За студенти следува попуст од 20%

За сите дополнителни информации во врска со академијата контактирајте не на:

телефон: ++ 389 70 272 207

e-mail: institut@koncept.com.mk

почеток: 18 мај 2021

*Сите полиња се задолжителни

Сакам да се претплатам на Newsletter-от на Институт Концепт