Back To Top

WORDPRESS И SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)

Оваа платформа се смета за една од најпопуларните за креирање веб-страници. Нејзина главна предност е тоа што овие веб-страници се релативно лесни за објавување на Интернет, а исто така, е многу едноставно објавувањето содржини во рамки на одредена веб-страница. Почетните предавања ќе Ви помогнат подобро да се запознаете со концептот на WordPress и да се запознаете со неговата основна функција, а понатаму со следните лекции ќе дознаете зошто WordPress се здоби со толку голема популарност низ целиот свет, ќе научите како да го инсталирате, кои се основните алатки, како се внесуваат и администрираат содржини на WordPress, а на крајот ќе добиете детална слика за сите техники кои се користат за подесување на сајтовите.

Доколку сте заинтересирани да научите како да креирате веб-страници на платформата WordPress, односно како да ги користите бројните алатки за нивно уредување, а не сте запознаени со процесот на програмирање, односно дизајнирање, оваа специјализирана обука за WordPress е вистинското решение за Вас!

 

Придобивки и цели на обуката:

 • Ќе научите да ја изберете вистинската hosting и
  domen (адреса) за Вашата страница.
 • Ќе научите да инсталирате WordPress и
  да ги направите основните подесувања.
 • Да креирате страници кои содржат
  текст, видео, табели, видеа, линкови итн.
 • Да креирате различни видови менија
  (главно мени, за мобилни телефони, социјални мрежи…).
 • Да изберете соодветна тема (дизајн) за веб-страницата.

ВРЕМЕТРАЕЊЕ НА КУРСОT:

 • 30 СРЕДБИ  /  120 УЧИЛИШНИ ЧАСА
 • 11 МОДУЛИ
 • 20% ТЕОРИЈА/  80% ПРАКТИЧНА РАБОТА
МОДУЛИ  
МОДУЛ 1: Вовед
• Што е WordPress?
• Хостинг и веб-адреса
• WordPress.com или самостојна страница
МОДУЛ 2:
Инсталација на виртуелен сервер
• Што е виртуелен сервер и зошто се користи?
• Инсталација, сетирање и тестирање на WAMP64
• Креирање на MySQL® Databases
МОДУЛ 3: Основни поставки
• Инсталација на WP
• Основни поставки
МОДУЛ 4: Промена на изгледот
• Превод на WP на српски јазик
• Промена на  темата
• Основни поставки за темата
• Почетна страница
• Додавање на логоа и елементи на текст
• Променете ја шемата на бои
• Променете го фонтот
МОДУЛ 5: Внесување содржина
• Создавање нова објава
• Форматирање на текст
• Вметнете текст од Word
• Снимање на скица
• Објавување на објава
• Креирање нова страница
МОДУЛ 6: Врски
• Внатрешни врски до страници и објави
• Надворешни врски (до други страници)
• Е-пошта линкови
• Слики како врски
МОДУЛ 7: Слики, видеа и анимации
• Медиумска библиотека
• Вметнете слики
• Прилагодување на сликата
• Додадете наслов, алт и текст на натпис
• Вметнете видео
• Вметнете видеа од Youtube и слични услуги
• Вметнете анимации
МОДУЛ 8: Работа со менија
• Креирање ново мени
• Додадете страници и објави во менито
• Додавање категории и надворешни врски
• Организирање на менија
• Ако темата поддржува повеќе менија
Поврзување на страницата со други услуги
• Поврзување со социјални мрежи (Фејсбук, Твитер …)
МОДУЛ 9: Миграција на web сајт
од виртуелен на хостинг сервер
• подготовка на сајтот за мигрирање
• инсталација за потебни алатки и потребни плагини
• финализирање на постапката на миграција
МОДУЛ 10: CPANEL платформа
• Функционалност на основните алатки на CPANEL
МОДУЛ 11: SEO оптимизација
• како работат пребарувачите (Гугл)
• да најде и анализира конкурентни страници и добро да ги процени шансите за рангирање.
• како да ги промените вашите страници за подобро рангирање на списокот на Google
• како да се зголеми сообраќајот на страницата
• како да следите дали сообраќајот расте и кој доаѓа на вашата страница

 

 ПРЕДАВАЧИ 


Николај Томашевски
креативен директор на Kapital Media Group

Николај Томашевски e долгогодишен креативен директор на Kapital Media Group и основач и сопственик на студиото за графички дизајн Infinity Design.

Специјалист за програмски софтвери за графички дизајн и анимација на Adobe и AutoDesk за изработка на креативни решенија за принт, електронска комуникација и дизајни за социјални мрежи (Facebook, Instagram, Linkedin…)

Во своето портфолио има голем број на проекти од полето на media & publishing, визуелизација на ивенти и конференции, креативи за маркетинг и адвертајзинг кампањи од доменот на уметноста, издавашвото, економијата и политиката.

Целна група
Обуката за WordPress е наменета за:
• Секој кој е заинтересиран да работи на уредување на страници кои функционираат на WordPress платформата
• Секој што има потреба од страница која сака да ја одржува самостојно
• Блогери
• Новинари
• Уредници на портали
• Луѓе од светот на дигиталниот маркетинг
• Сopywriter-и од маркетиншки агенции.
Дури и ако кандидатите немаат никакво искуство со работа во конкретна област, доволно е да имаат основна компјутерска писменост за да можат без пречки да присуствуваат на оваа обука.

Детали за котизација

Котизацијата изнесува денари 40.000 + ДДВ.

За физичките лица Институт КОНЦЕПТ обезбедува  можност за плаќање на 12 рати.
За студенти следува попуст од 20%.

*Сите полиња се задолжителни

Сакам да се претплатам на Newsletter-от на Институт Концепт