Back To Top

7 декември, 2021 | Актуелности

Фриленс

Фриленсот е поинаков начин на работа. Може да се каже дека е на средина помеѓу вработените и претприемачите. Фриленсерите се самовработени луѓе од кои повеќето не работат во одредена компанија, туку се ангажирани за одреден проект, услуга или задача од страна на клиентот.

Фриленсерот работи на различни проекти во исто време, но за различни клиенти. Во оваа работа, човек треба да управува со своите приоритети, време и обем на работа и да ги плаќа своите даноци. Фриленсерот може да работи од било каде во светот и тоа главно вклучува работа од дома.

Ако се прашувате што можат да работат фриленсерите, одговорот е речиси сè. Може да се избере било која област од услуги како пишување, уредување, консултантски услуги, маркетинг, дизајнирање, виртуелна администрација, управување со социјалните медиуми итн. Честопати фриленсерите се експерти во нивните соодветни домени и работат независно.

Единствениот предуслов за да започнете со фриленс е да имате сет на вештини што може да им служи на луѓето, а вие да може да бидете платени за нив. Може да биде било што. Многу вештини се погодни за фриленсинг, како што се развој на софтвер, развој на веб-страници, пишување содржини, уредување видео итн. Интернетот е преплавен со можности за вешти луѓе и тоа нема да се промени во скоро време.

Можете да работите како гласовен изведувач во промотивни реклами и видеа за анимација. На секој специјалист за графика и анимација му треба еден за да ги оживее своите ликови. За тие што знаат странски јазици, преведувачки работни места и компании бараат поддршка за корисници на шпански, германски, француски и многу други јазици. За овие услуги, не треба да имате технички вештини, туку ви треба само основно знаење за работа на компјутер. Оние кои што поседуваат технички вештини имаат огромен број на опции. Ако сте обучени за веб-дизајнирање, графички дизајн или развој на софтвер, треба да барате такви работни места бидејќи тие имаат најголема перспектива. Вашето портфолио е многу важно за такви позиции. Ако немате технички вештини, не грижете се. Има и работи за кои тие не се потребни, како што се пишување содржини, креирање теми итн.

Фриленсот значи да си сам свој шеф и е неверојатен начин за заработка, но постојат и компромиси кога станува збор за финансиските и здравствените придобивки. Работењето како фриленсер на одреден проект или задача значи дека компаниите нема да ви ги обезбедат истите финансиски или здравствени придобивки, кои што ги имаат вработените. Фриленсерите сами се одоворни за планирање на нивната финансиска иднина и здравственото осигурување.

ПОВРЗАНИ СТАТИИ